PolitykaSolidarność

Oświadczenie Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich z 1981 roku

Dla przypomnienia SDP, to stowarzyszenie współpracujące z Solidarnością w czasach PRL. Obecnie SDP rozdaje wątpliwe nagrody pt. „Hieny Roku”. Poniższe oświadczenie – będące w zasobach autora – sprzeciwia się manipulacji w mediach publicznych w latach 80.

Z treścią oświadczenia SDP można zapoznać się tutaj: strona 1 (skan), strona 2 (skan) – treść oświadczenia.

Ciekawi mnie, czy SDP wystosuje podobnej treści oświadczenie do prezesa Kurskiego, który kieruje od niedawana Telewizją Publiczną? Medioznawcy oraz eksperci wykazują, że główny program informacyjny TVP – czyli Wiadomości – jawnie (niejawnie?) generują przekaz wielbiący obecną rządzącą władzę, nie dając prawa głosu – lub ukazując go w złym świetle – osobom zainteresowanym, a będącym w opozycji do PIS.

Jak przykład pierwszy można podać wypowiedź prof. Macieja Mrozowskiego, medioznawcy z Uniwersytetu Warszawskiego:

(…) Mrozowski dodaje, że nazywanie ustawy medialnej „małą” jest mylące, bo ona oznacza wyjęcie mediów publicznych spod nadzoru Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji i podporządkowanie rządowi. „To jest bardzo zasadnicza zmiana. Sam fakt, że z mediów względnie niezależnych od rządów robi się media personalnie podlegające władzy jednego z ministrów to już zmiana porządku konstytucyjnego” – komentuje medioznawca. /źródło interia/

Inny medioznawca prof. Wiesław Godzic informuje:

Jest bardzo wyraźny przechył. To nie jest tak, że mamy totalną rządową propagandę. Raczej tworzy się przekonanie, że jesteśmy szalenie wiarygodni, ponieważ pokazujemy obydwie strony sporu. Natomiast to że jedna strona jest włożona w dyskurs negatywny, a druga w pozytywny, to jest inna kwestia – ocenia w rozmowie z Interią medioznawca prof. Wiesław Godzic.

Zdaniem prof. Godzica „Wiadomości” wyraźnie zaznaczają w narracji zza ekranu, która ze stron ma rację. Rozmówcy przeciwni rządowi często pokazywani są w gorszym oświetleniu i brzydszej scenerii.

– Gdy na ekranie pojawiają się przedstawiciele strony opozycyjnej, to głos z offu powiada, że właściwie oni się mylą, mówi się, że „niektórzy tak sądzą”, ulubionym słowem reporterów jest „niektórzy” – zauważa prof. Godzic. /źródło interia/

Kolejnym przykładem jest news o KOD:

Główny serwis informacyjny TVP przeszedł niedawno gruntowne zmiany. Zmienili się nie tylko reporterzy przygotowujący materiały, ale i wymowa samych informacji. Dzisiejsze wydanie „Wiadomości” po raz kolejny pokazały, że teraz trudno tam o powściągliwość w pokazywaniu, komu sprzyja telewizja publiczna pod wodzą Jacka Kurskiego. (…) trudno oprzeć się wrażeniu, że narracja została poprowadzona w sposób, który ma umniejszyć znaczenie KOD-u. Punktem wyjścia dla materiału staje się pytanie reportera. Zastanawia się, dlaczego ulice miast w ten weekend świeciły pustkami. I gdzie podziali się zwolennicy KOD-u, których, jak zauważa jeden z komentatorów „jedynym spoiwem jest niechęć do PiS-u”. Na dowód tego, że coś tu nie gra wszędobylska kamera TVP omiata puste ulice.

Kolejnym etapem umniejszania roli KOD-u, jest pokazanie polityków opozycji, którzy rzeczywiście byli częstymi gośćmi na marszach organizowanych w całej Polsce. Skoro chodzili i skandowali, znaczy KOD nie jest ruchem oddolnym, ale z silnym mandatem polityków sprzeciwiających się poczynaniom ekipy rządzącej. /źródło natemat/

Wywiady i programy przerywane są, aby pokazać jak prezydent Duda podaje rękę sportowcom, a Jarosław Kaczyński przemawia na miesięcznicy Smoleńskiej. TVP Info pokazuje transmisję z sympozjum naukowego: „Oblicza manipulacji – źródła i skutki.” Głównym prelegentem jest Jarosław Kaczyński, co ma ukazać widzom, że jest osobą pokrzywdzoną przez system. Organizatorem sympozjum jest Tadeusz Rydzyk. Wydaję mi się, że dla normalnych osób te dwie osoby nie są godnym przykładem czystości przekazu medialnego?

Z związku z powyższym czekam na oświadczenie SDP, podobnego do tego z 19 sierpnia 1981:

Oświadczenie dziennikarzy i korektorek
Wielkopolskiego Wydawnictwa Prasowego
zrzeszonych w NSZZ „Solidarność”
podjęte na zebraniu 18.08.81 r.

Popieramy stanowisko władz SDP wyrażone w oświadczeniu zamieszczonym w numerze 20/81 „Tygodnika Solidarność”. Zgadzamy się w pełni z stwierdzeniem, iż w ostatnim okresie w partyjno–rządowych środkach masowego przekazu prowadzona jest tendencyjne, niezgodna z prawdą kampania przeciwko „Solidarności”. Autorzy oświadczenia podali kilka znanych przykładów organizowania tej kampanii. My w naszej działalności dziennikarskiej także spotykamy się z podobnymi faktami. Przykład najnowszy: „Gazeta Poznańska” z dnia 18 bm. opublikowała oświadczenie krytyczne oceniające władze SDP. Dokument ten podpisano „Zespół redakcyjny Gazety Poznańskiej”, chociaż na zebraniu ustalającym ten tekst obecnych było mniej niż 50% zespołu.

Ponadto uważamy, że prowadzenie polemiki z oświadczeniem władz SDP wymaga najpierw jego publikacji, by przedstawić społeczeństwu także drugiej strony.

Zamieszczenie powyższego tekstu na łamach poznańskich gazet i podanie go w „Teleskopie” będzie przykładem rzetelnej działalności informacyjnej.

W imieniu Komisji Zakładowej
NSZZ „ Solidarność” przy WWP w Poznaniu
Wojciech Dolata Michał Łuczak Przemysław Nowicki

– 2 –

SAMOOBRONA DZIENNIKARZY PRZED KŁAMSTWEM

/ fragment teleksu zarządu głównego SDP do oddziałów SDP

Z inicjatywy red. Jarska Maziarskiego „Kultura”/ w Warszawie rozpowszechniany jest tekst następującego oświadczenia, pod którym członkowie SDP składają podpisy.

Powodowani troską o wiarygodność i rzetelność polskiego dziennikarstwa, my /… / członkowie SDP, protestujemy stanowczo przeciw nasilającym się zjawiskom dezinformowania społeczeństwa, jednostronnego i tendencyjnego przedstawiania faktów oraz manipulacyjnego wykorzystywania środków masowego przekazu.

W szczególności uważamy za niedopuszczalne prowadzenie kampanii polemicznych, gdy atakowani nie mają możności przestawienia swego stanowiska środkach społecznego przekazu o masowym zasięgu. Wyrażamy głębokie oburzenie w związku z trwającą od paru dni nagonką na nasze stowarzyszenie i jego władze. Solidaryzujemy się w pełni z dotychczasową działalnością władz SDP i z oświadczeniem kierownictwa stowarzyszenia z 10 sierpnia 1981 r., w którym wyrażono niepokój z powodu zaostrzającej się kampanii dezinformacyjnej.

Warszawa, 19 sierpnia 1981

Oświadczenie SDP z roku 1981 roku strona 1
Oświadczenie SDP z roku 1981 roku strona 2

Jeden komentarz do “Oświadczenie Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich z 1981 roku